L’arquitectura com a forma de viure

El despertar arquitectònic de l’Oriol Roselló

Des petit, l’Oriol va descobrir el poder evocador de l’arquitectura a partir  d’una experiència primerenca en un balneari antic. Amb les seves immenses sales i la seva decadència elegant, va despertar en ell una fascinació per la bellesa atemporal, aquella que resisteix el pas del temps i les modes. Aquest descobriment va marcar l’inici del seu camí, un camí més guiat per la intuïció que per un pla preestablert, sempre buscant gaudir de cada pas del procés creatiu.

L’Oriol es defineix com un pioner. En els seus anys a Oregon, va aprendre el valor de l’autosuficiència, trobant plaer en crear i reparar amb les seves pròpies mans. Des de construir mobles fins a ampliar la casa en què vivia, cada projecte el connectava més amb l’essència d’un homo faber, l’home que fa i transforma amb les seves mans. Aquesta connexió amb el treball manual ha estat un pilar fonamental en el seu enfocament arquitectònic.

Oriol Roselló Bangolo Arquitectura

Itàlia i la influència de l’arquitectura tradicional

Amb el temps, la seva recerca de coneixement el va portar a Itàlia, un país on les pedres antigues i les ruïnes parlen d’una civilització gloriosa. Itàlia va ensenyar a l’Oriol que l’arquitectura és molt més que la construcció d’espais: és un diàleg entre el passat i el present, entre la història i la modernitat.

La seva experiència amb Arquitectes Sense Fronteres el va portar a Bangolo, una petita localitat de Costa d’Ivori, on es va enfrontar al repte de replantejar la forma en què es desenvolupaven els projectes de cooperació. Allà, va descobrir la importància de maximitzar els recursos locals i d’aprendre de les tècniques tradicionals. Aquesta experiència va consolidar la filosofia que després ha aplicat en el seu estudi d’arquitectura: el respecte pels materials autòctons i l’harmonització dels seus projectes amb l’entorn. Així va néixer Estudi Bangolo Arquitectura, un espai on cada projecte és una oportunitat per aprendre i redescobrir.

L’Oriol no es conforma amb el que ha après. Creu fermament en la necessitat “d’oblidar el que s’ha après per aprendre el que s’ha oblidat”. El seu enfocament combina la saviesa de l’arquitectura vernacla, aquella que sorgeix de la necessitat i els recursos locals, amb la seva curiositat incessant per tècniques noves i antigues. A través dels seus esbossos, dibuixats en quaderns que sempre l’acompanyen, l’Oriol transforma les seves idees en realitat, creant espais lluminosos i càlids que capturen l’essència de l’atemporalitat.

Per a l’Oriol, l’arquitectura és més que un ofici, és una forma de viure. Cada projecte és un testimoni de com construir amb respecte cap a la natura i, alhora, crear espais funcionals i bells. Les seves obres no són només edificis, són la manifestació física del seu compromís amb un món més sostenible i amb la preservació de la memòria que ens precedeix.

Més sobre la trajectòra d' Oriol Roselló

Oriol Roselló Viñas Fundador. Arquitecte (ETSAV 1993).

Oriol Roselló funda el despatx bangolo i combina el projectar amb la recerca i la divulgació de l’arquitectura i les tècniques tradicionals a través de l’organització de múltiples jornades i publicacions.

Com a professor de la Universitat de Girona cofunda el grup de recerca CATS, Construction: advanced technologies and sustainability, dedicat a l’estudi de la sostenibilitat i el patrimoni. A mitjans del 2011 cofunda el projecte GRETA, on és director de les Jornades de Tècniques tradicionals en la construcció de l’arquitectura contemporània i professor del curs de Mestratge en tècniques tradicionals.

Prèviament a la fundació de bangolo, Oriol Roselló col.labora amb altres arquitectes i forma part de diferents expedicions fotogràfiques arreu del món i projectes de cooperació internacional, un d’ells a Bangolo (Côte d’Ivoire), on es posen en valor els artesans locals i materials Km0, filosofia que es preserva en els projectes actuals.

És divulgador des d’Amics de l’UNESCO d’arquitectures populars d’arreu del món i col·laborador de REHABIMED com a redactor de “Experiències de Rehabilitació i Urbanisme” i ponent en la 1a Conferencia Regional Euromediterrània (2007).

Amb més de 25 anys d’experiència en rehabilitació del patrimoni anònim i més de 200 obres executades, actualment coordina i supervisa tots els projectes de l’estudi.

Reconeixements:

  • 2002 Premi FAD d’arquitectura efímera pel Festival d’Afriques CCCB.
  • 2003 Primer premi de Ferrocarrils de la Generalitat
  • 2014 Primer premi EcoViure de Manresa
  • 2016 Finalista del premi Catalunya de Construcció
  • 2019 Primer premi Toni Cobos d’arquitectura tradicional
  • 2020 Primer certificat LEED Platinum en un habitatge unifamiliar a España

Estudi bangolo

Construïnt amb ànima des de 1993

El cor de l’Estudi Bangolo el formen, juntament amb l’Oriol, la Núria, en Ferran i l’Eva.

La Núria, amb el seu enfocament serè i equilibrat, harmonitza la creativitat amb la viabilitat econòmica, assegurant que cada projecte sigui realitzable sense comprometre la qualitat.

En Ferran, sempre pràctic, aporta el control necessari per materialitzar les idees de l’Oriol, detenint el procés creatiu quan és necessari per assegurar que els projectes es completen a la perfecció.

L’Eva, amb el seu entusiasme i dedicació, aporta una visió fresca i detallada, garantint que cada etapa del projecte flueixi de manera coordinada i eficaç.

Junts, formen un equip, la passió i el compromís del qual ,es reflecteixen en cada obra.

Ferran Angelats, Núria Polo i Eva Capellera