SIS MAJESTUOSES VOLTES GAUSSIANES
SALÓ AGUASBLANQUILLAS. Torreperogil, Jaén.
Els germans Miquel Àngel i Carlos Díaz, propietaris del complex de restauració Aguasblanquillas a Torreperogil, Jaén, mai van imaginar que les 3 seves carpes blanques d’estiu s’arribarien a convertir en sis majestuoses voltes gaussianes de 100.000 maons de ceràmica mecanitzada que ara adornen el seu complex, i que fusionen l’encant del passat amb les demandes actuals d’il·luminació, estètica i confort tèrmic.
En el cor d’aquest projecte està la reinterpretació de la volta catalaba, una tècnica tradicional portada a l’avantguarda per l’estudi Bangolo.
La volta catalana és un tipus d’estructura arquitectònica que es construeix utilitzant maons, disposats de manera que formen una sèrie d’arcs per crear una volta.
Aquesta tècnica s’ha emprat durant segles en la construcció de sostres i cobertes en edificis històrics i arquitectura tradicional a diverses parts del món. Els maons es col·loquen de manera que es recolzen els uns sobre els altres de forma esglaonada, creant una estructura sòlida i autoportant. Aquesta disposició permet distribuir el pes de forma uniforme al llarg de la volta, cosa que proporciona estabilitat estructural.
La volta catalana és especialment útil en la construcció de sostres i voltes on es requereix una tècnica econòmica i relativament senzilla, però que alhora sigui resistent i duradora.
Bangolo decideix prendre aquest enfocament per al projecte perquè no només busca l’eficiència econòmica, sinó també honrar la tradició local i ressaltar la destresa dels artesans implicats.
El resultat van ser sis majestuoses voltes gaussianes que ara adornen el complex, oferint una il·luminació natural suau, una estètica elegant i un confort tèrmic excepcional durant tot l’any, que eren els 3 requisits imprescindibles per part del client.
El procés: el respecte a la tradició i a l’excel·lència artesanal.
El procés va ser una dansa de mestratge i coneixement, amb paletes, arquitectes i artesans treballant per a donar vida a aquesta visió.
A més, es va implementar un sistema de recollida d’aigües, on aquestes, es capturen i alliberen gradualment mitjançant el drenatge perimetral de la pedra seca del jardí. Els desaigües, dissenyats com a gàrgoles, no només compleixen una funció pràctica, sinó que també afegeixen un toc estètic i elegant que permet als visitants gaudir de com flueix l’aigua.
Però més enllà de la bellesa física, aquest projecte encarna valors intangibles que el fan veritablement especial per al nostre estudi. En reforçar la identitat local i compartir l’autoria amb la comunitat d’artesans, s’ha teixit un vincle durador entre l’edifici i els qui el van construir.
A més és un testimoniatge de la col·laboració humana i la creativitat en la seva màxima expressió. Des del primer maó fins a l’última pinzellada de llum.