UNA MASIA QUE REVIU LA CISTELLERIA

CAN BOLET. Llorà

Aquesta masia és un testimoni de la fusió entre innovació i tradició. Desafiant els elements estructurals convencionals, en aquest projecte vam aconseguir un objectiu desitjat: recuperar el rol de la cistelleria com a element arquitectònic.

Detalls

L’extensió lateral d’aquesta masia, sobre murs preexistents, no es va cenyir a l’esquema arquitectònic del cos principal. Vam innovar en el disseny utilitzant l’artesania local. Es va rescatar el patró de la pallissa clàssica de l’arquitectura local: un volum senzill amb un sostre inclinat. Una de les façanes es va deixar generosament oberta a l’exterior amb un disseny estructural repetitiu i fort.

També es va aixecar una façana a base de mòduls d’entramat de vímet gràcies a la generosa col·laboració d’artesans locals. Aquesta fibra, pròpia  de la nostra cistelleria popular, també es va utilitzar com a respatller del banc exterior i d’ombrejador per a la lleugera pèrgola de la façana sud.

Combinant mètodes de construcció moderns amb tècniques artesanals tradicionals, hem aconseguit una estructura única que ret homenatge al passat mentre adopta el futur. 

Utilitzar materials locals com el vímet no només redueix la petjada de carboni associada al transport de materials, sinó que també recolza l’economia local i aconsegueix que la propietat s’adapti a l’entorn rural i s’integri en el paisatge. Quan es cuida adequadament, és un material  durador i requereix menys manteniment que alguns materials moderns, garantint la longevitat i la practicitat de l’estructura. 

Aquesta combinació d’elements estructurals moderns i artesanals no només és visualment atractiva, sinó també funcional, proporcionant ombra, ventilació i comoditat als seus propietaris.